Provençaalse gevulde tomaten

Deze zomerse klassieker uit de Provence combineert sappige tomaten met een hartige vulling van kippenworst, kruidige rijst en Parmezaanse kaas. Ideaal om vooraf te bereiden en zowel warm als koud te serveren.
Benodigdheden
4 middelgrote vleestomaten of grote trostomaten (ongeveer 900 g)
3 el extra vierge olijfolie, verdeeld
2 Italiaanse kippenworsten (ongeveer 85 g per stuk), zonder vel
1 kleine gele ui, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijn geraspt
2 tl Provençaalse kruiden
180 g gekookte zilvervliesrijst
Een handvol verse peterselie, grof gehakt
3 el versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
Snijd een halve centimeter van de bovenkant van de tomaten en bewaar de “hoedjes”. Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepel, zonder de buitenkant te beschadigen. Hak het vruchtvlees grof en vang het sap op in een kom. Bestrooi de binnenkant van de tomaten lichtjes met zout en peper.
Giet 1 eetlepel olijfolie in een grote ovenschaal. Plaats de uitgeholde tomaten met de open kant naar boven in de schaal en wrijf ze in met de olie. Wrijf ook de hoedjes in met wat olie en zet ze apart.
Verwarm de oven voor op 135°C. Verhit de resterende 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote gietijzeren pan op middelhoog vuur. Voeg de kippenworst toe en bak al roerend en het vlees losmakend tot het gaar en lichtbruin is, ongeveer 3–4 minuten. Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is, ongeveer 5 minuten. Roer de knoflook en Provençaalse kruiden erdoor en bak tot het geurig is, ongeveer 1 minuut. Voeg het gehakte tomatenvruchtvlees en het opgevangen sap toe, schraap de bodem van de pan schoon met een houten lepel. Laat het geheel sudderen tot het mengsel de consistentie heeft van een grove saus, ongeveer 12–15 minuten.
Doe het worst-tomatenmengsel in een grote hittebestendige kom. Roer de gekookte rijst, peterselie en Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met extra zout en peper. Vul de uitgeholde tomaten met het mengsel, zonder het te stevig aan te drukken. Plaats de hoedjes terug op de tomaten. Bak de tomaten, onafgedekt, in de voorverwarmde oven tot de vulling goed heet is en de tomaten zacht zijn wanneer je er met een vork in prikt, ongeveer 25–30 minuten. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Tip
Je kunt de tomaten tot drie dagen van tevoren voorbereiden. Bewaar ze goed afgedekt in de koelkast. Als je ze direct uit de koelkast bakt, verleng dan de baktijd met 10–15 minuten.
Het recept ‘Provençaalse gevulde tomaten‘ is afkomstig van Saveur.