Melanzane alla Parmigiana

kathy
Melanzane alla Parmigiana

Aubergine Parmigiana – of Melanzane alla Parmigiana – is een heerlijk ovengerecht uit de Zuid-Italiaanse keuken. Zacht geroosterde aubergines worden in laagjes opgebouwd met een kruidige tomatensaus, gesmolten mozzarella en geraspte Parmezaan. Het resultaat? Een hartverwarmende maaltijd vol diepe smaken en smeuïge lagen, perfect voor een gezellige avond aan tafel. Dit recept is eenvoudig te maken en kan ook prima van tevoren worden bereid. Buon appetito!

Benodigdheden

2 grote aubergines
2 blikken tomatenblokjes (à 400 g) of 700 ml passata
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
verse basilicum, een handvol
1 bol mozzarella, in plakjes
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
olijfolie
zout & peper
optioneel: paneermeel (voor een knapperige toplaag)

Bereiding

Snijd de aubergines in plakken van ca. 0,5 cm dik (in de lengte of rond, naar voorkeur).

Bestrooi de plakken met wat zout en laat ze 20 minuten “zweten” in een vergiet. Dep daarna droog met keukenpapier.

Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de plakken goudbruin aan beide kanten. Of besprenkel ze met olie en grill ze in de oven of grillpan.

Verhit een beetje olijfolie in een pan.

Fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

Voeg de tomatenblokjes of passata toe, samen met zout, peper en een paar blaadjes basilicum.

Laat de saus zachtjes 15–20 minuten pruttelen tot hij wat is ingedikt.

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).

Neem een ovenschaal en begin met een laagje tomatensaus.

Leg daarop een laag aubergineplakken.

Voeg vervolgens wat plakjes mozzarella toe en wat Parmezaanse kaas.

Herhaal de lagen tot alles op is. Eindig met saus, Parmezaanse kaas, eventueel wat paneermeel en nog wat mozzarella bovenop.

Zet de schaal 30–40 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en bubbelend is.

Laat even rusten (10 minuten) voor het serveren. Serveer met een frisse salade en eventueel wat knapperig brood of pasta.

Wat vind jij van dit recept?

Vorige Post